250 yıllık tuğlalardan yapılan geleneksel fırın
250 yıllık tuğlalardan klasik fırın yaptı
ERZURUM 250 yıllık tuğladan lahmacun fırını yaptı. Uzundere’nin sahibi Erdoğan Cazır, klasik odun fırınında müşterileri için pide ve lahmacun pişiriyor.
Erzurum’un Uzundere İlçesi’nde yaşayan Erdoğan Cazir, Konya’da yıkılan eski bir fırından 250 yıllık tuğlalardan fırın yaptı. 5 yıldır işlettiği Lahmacun ve Pide fırınında elektrikli fırın kullandı. Elektrik faturaları yüzünden taş fırın yapmaya karar verdi. İnternette araştırma yapan Cazir, Konya’da bir fırında çalışan bir ustayla tanıştı. Eski bir fırından çıkan tuğlaları Uzundere Mahallesi’ne getirdi. Ustayla birlikte 250 yıllık pişmiş kırmızı tuğlaları kullanarak bir fırın yaptı. Elektrik faturalarından tasarruf sağladığı gibi yaptığı lahmacun ve pidelere de lezzet kattı. Tuğla fırında odun ateşinde pişen hamurun daha lezzetli olduğundan bahsetmiştir. Ocak tabanında kullanılan demir alaşımlı lav taşı olarak bilinen taş çabuk ısınır ve geç soğur.
Erdoğan Cazir, “Uzundere Mahallesi’nde 5 yıldır Lahmacun ve Pide Fırını işletiyorum. Maliyetlerin artması üzerine taş fırın yapmaya karar verdim. İnternette araştırma yaptım usta fırıncı buldum. 250 yıllık eski bir fırından kalma tuğlalar vardı ve ben hemen tuğlaları getirip ustayla görüştüm, “Fırını birlikte yaptık. Yemeklerimize lezzet kattık” dedi.