Haber

Hdp’nin Belediyelerdeki Yolsuzlukların Araştırılması Önerisi, AKP ve MHP Milletvekillerinin Oylarıyla Reddedildi

HDP’nin belediyelerde tespit edilen yolsuzlukların araştırılması için verdiği önergenin öne alınarak görüşülmesi önerisi, TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, “AKP’li, CHP’li, MHP’li, İYİ Partili belediyeler var; şükür, HDP’li belediye bırakmadınız neredeyse kayyumlar atayarak. Bu belediyeler denetleniyor, Sayıştay denetçileri bulgularını yazıyorlar fakat CHP’li, İYİ Partili belediyelerle ilgili bir bulgu bulduklarında bununla ilgili yargı ve idare elinden geleni ardına koymuyor. Yürek yemiş Sayıştay denetçileri eğer ki AKP’li yahut MHP’li bir belediyeyle ilgili bir bulgu bulursa onlarla ilgili ne idari işlem yapılıyor ne de yargıda işlem yapılıyor. Bu, nasıl bir çifte standarttır” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda bugün, HDP’nin belediyelerde tespit edilen yolsuzlukların araştırılması için daha önce verdiği önergenin öne alınarak görüşülmesi önerisi görüşüldü.

HDP Grubu adına söz alan Garo Paylan, “Elbette AKP’li belediyeler var, CHP’li belediyeler var, MHP’li, İYİ Partili belediyeler var; şükür, HDP’li belediye bırakmadınız neredeyse kayyumlar atayarak. Bu belediyeler denetleniyor, Sayıştay denetçileri bulgularını yazıyorlar fakat CHP’li, İYİ Partili belediyelerle ilgili bir bulgu bulduklarında bununla ilgili yargı ve idare elinden geleni ardına koymuyor. Yürek yemiş Sayıştay denetçileri eğer ki AKP’li yahut MHP’li bir belediyeyle ilgili bir bulgu bulursa onlarla ilgili ne idari süreç yapılıyor ne de yargıda süreç yapılıyor. Bu, nasıl bir ikili standarttır” diye konuştu.

“ŞIRNAK’IN ULUDERE VE HİLAL BELEDİYE BAŞKANLARI RÜŞVET VE İHALEYE FESAT KARIŞTIRMAKTAN CEZA ALMIŞLAR, CEZA”

Rüşvet ve ihaleye fesat karıştırmaktan ceza alan AKP’li belediye liderlerini anımsatan Paylan, şunları söyledi:

“Denetçiler, ‘Ya bu Şırnak’ın Uludere ve Hilal Belediye Liderleri ihaleye fesat karıştırmaktan ve rüşvet kabahatlerinden ceza aldılar’ diyor. Bu bulguları buluyorlar, yetmiyor. Bunlar yargıya gidiyor ve yargıda bu belediye başkanları ceza alıyorlar. İddiadan bahsetmiyoruz. Hani HDP’li bir belediyeyle ilgili bir tezle ilgili bile kayyum atıyorsunuz ya bu belediye liderleri, Şırnak’ın Uludere ve Hilal Belediye Başkanları, rüşvet ve ihaleye fesat karıştırmaktan ceza almışlar, ceza. Peki bununla ilgili ne oluyor bu cezayı alınca? Bu belediye başkanları nereye koşuyorlar?”

“FOTOROMAN SÜLEYMAN SOYLU’YA KOŞMUŞLAR”

(İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yla fotoğraflarını göstererek) Fotoğrafı. Nereye koşmuşlar? Fotoroman Süleyman Soylu’ya koşmuşlar. Bütün yolsuzluklarla ilgili fotoromanı olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya koşuyorlar. Niçin? ‘Kurtar bizi İçişleri Bakanı’ diyorlar. İçişleri Bakanı ne yapıyor? Aylar geçiyor; altı ay, sekiz ay geçiyor, bunlarla ilgili bir süreç yapıyor mu? Yapmıyor. İşte ikili standart budur.

“HDP’Lİ BELEDİYEYLE, BELEDİYE BAŞKANIYLA İLGİLİ 5 KURUŞLUK, DAĞA PARA GÖNDERMEKLE İLGİLİ ELİNİZDE BİR BELGE, MAHKEME KARARI VAR MI”

Size söyleyeyim; bugün sokakta insanları çevirip ‘HDP’li belediyelere niçin kayyum atandı’ diye sorsanız 100 kişiden 60’ı herhalde şunu söyler: ‘Onlar dağa para gönderiyordu diye kayyum atandı.’ Niçin? Zira sizin propaganda aygıtınız bu türlü söylüyor, ‘HDP’li belediyeler dağa para gönderiyordu, o yüzden kayyum atandı’ derler. Size sorarım ya bir HDP’li belediyeyle ilgili, belediye lideriyle ilgili, 5 kuruşluk, -bırakın milyonları, milyarları- dağa para göndermekle ilgili elinizde bir doküman, bilgi, mahkeme kararı var mı? Yok. Olmaz da. HDP’li belediyelerle ilgili 5 kuruşluk bir yolsuzluk dosyası var mı elinizde? Şükürler olsun ki yok. Olmaz da.”

“AKP TİPİ BELEDİYECİLİK MAALESEF ÜLKEYİ BATAĞA SÜRÜKLEDİ”

HDP’nin önerisi üzerine YETERLİ Parti Kümesi ismine kelam alan Mersin Milletvekili Behiç Çelik, “AKP belediyeciliği, kendi devletine, kendi halkına, inanç ve kıymetlerine büsbütün yabancılaşmış, yoz bir idare düzeneği haline dönüşmüştür. Öteki bir sözle; AKP tipi belediyecilik, maalesef ülkeyi batağa sürüklemiştir. Kamu kaynakları zalimce sömürülmüş, bütün hizmet alanları ranta kurban edilmiştir. Bugün belediyelerdeki en büyük mali kaçak, imar uygulamalarından kaynaklanmaktadır. Halbuki yapılması gereken aşikardır; İmar Kanunu’na ve mevzuatına kesin hükümler getirilmeli, müeyyideler artırılmalıdır” dedi.

“AKP’Lİ BELEDİYELERİN DERNEK, VAKIF VE YANDAŞ MEDYA ŞİRKETLERİ ÜZERE OLUŞUMLARA SIK SIK KAYNAK TRANSFERLERİ YAPTIĞI BİLİNMEKTEDİR”

Çelik, “AKP’li belediyelerin yıllarca dernek, vakıf ve yandaş medya, kelamda strateji, danışmanlık şirketleri üzere oluşumlara sık sık kaynak transferleri yaptığı da bilinmektedir. Üzülerek söz etmek isterim ki belediyelerin arsa ve binalarının da kapış kapış peşkeş çekildiği aşikardır” eleştirisini yaptı.

“VEFA SALMAN, EKSPER VE MASAK RAPORLARI HATASIZ OLDUĞUNU SÖYLEMESİNE KARŞIN VAZİFESİNE İADE EDİLMİYOR”

CHP Grubu adına Adana Milletvekili Burhanettin Bulut söz aldı. Bulut, “Sayıştay raporlarındaki usulsüzlükleri söylemeyeceğim, Garo Paylan söyledi bunu. Bursa’da 4 milyon lira harcayan Yıldırım Belediyesi’ni, Malatya’da temizlik işleri için Mercedes alınmasını, Bursa’da 27 ihalenin tek şahsa verilmesini; bunları farklı tutuyorum lakin asıl, bizim kayyum belediyelerini de bırakıyorum. Bizim belediyelere yapılanları söz edeceğim. Birincisi, Yalova Belediyesi. Yalova Belediye Lideri Vefa Salman, bir cürüm ihbarı yapıyor ve misyondan alınıyor. Bunun üzerine 3 tane uzman raporu ve MASAK raporu hatasız olduğunu söylemesine karşın 2,5 yıldan bu yana vazifesine iade edilmiyor. Menderes Belediye Lideri Mustafa Kayalar, mahkeme sonucu yokken vazifeden alınıyor. Çam Belediyesi, keza tıpkı şekilde” dedi.

“KRİMİNAL BAKAN”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun geçen yıl “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde teröristler çalıştırılıyor” iddialarını anımsatan Bulut, şunları söyledi:

“Geçen yıl bütçe görüşmelerinde ‘İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde 557 terörist var’ denildi. Onunla ilgili en küçük bir açıklama daha sonra çıkmadı. Bu iddiayı kamuoyuna bırakan kişi, bununla ilgili tek bir süreç yapmadı. Mersin’de bir terör saldırısı sonrası, ertesi gün, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde 17 çalışana sabah erken saatlerinde yeniden terör gözaltısı yapıldı. Lakin ne oldu? 13’ü serbest kaldı, bunlardan birinin de şehit çocuğu olduğu ortaya çıktı. Bunların hepsini yapan, bu kriminal dönemi yansıtan kriminal bakan, biraz önce ifade eden grup başkanvekilim gibi, ‘Suçişleri Bakanı’. Fakat Suçişleri Bakanı bunu yapıyor olsa da burada AKP milletvekillerinin, AKP yöneticilerinin buna itiraz etmeleri gerekiyor. Çünkü yapılanlar diğer kendi belediyelerindeki yolsuzlukla mukayese edildiğinde arada dağlar kadar fark var.”

“BELEDİYE BAŞKANI OLMADAN ÖNCE DURUM SÖZ KONUSU, İÇİŞLERİ BAKANLIĞI BU YÜZDEN GÖREVDEN ALMIYOR”

HDP’nin önergesi üzerine son kelamı, AKP Kümesi ismine Manisa Milletvekili Uğur Aydemir aldı. Aydemir, şunları söyledi:

“Sayıştay bu kadar pak bir soruşturma yaparken, kontrol yaparken sizlerin gelip de burada ‘A belediyesine, B belediyesine şöyle karar verdi, keyfi karar verdi, yargısal boyuttan sonra İçişleri Bakanı bunu uygulamıyor’ demeniz, en hafif tabirle absürt bir şey. Neden? Zira incelemeye baktığınız vakit, incelenen mevzulara baktığınız vakit, ilgili belediyelerin neden vazifeden alınmadığını, belediye liderlerinin neden misyonuna devam ettiğini aslında siz de çok net biliyorsunuz. Mesela Uludere Belediye Lideri; konusu hata teşkil eden durum var, hangi tarihte olmuş? Belediye lideri olmadan evvel durum kelam konusu ve İçişleri Bakanlığı bunu misyondan almıyor. Öteki bir bahis, hangi mevzu? Hilal Belediye Lideri. 2013 yılında kabahat var mı? Var. Ceza almış mı? Almış. Bu, 2014 yılında tekrar belediye lideri seçiliyor ve 2019 yılında tekrar seçildiği için misyonuna devam ediyor.

“VEFA SALMAN, CEZA ALIYOR VE MAHKUM OLUYOR”

Aydemir, hakkında şimdi karar bulunmayan Yalova’nın seçilmiş belediye başkanı Vefa Salman’ın misyonundan uzaklaştırılmasına ait, “Yalova Belediye Lideri’nden bahsetti arkadaşlarımız. Yalova Belediye Lideri, bir kere misyonu başındaydı, seçime gitmedi, misyonu devam ederken cürmü tespit ediliyor, ceza alıyor ve cezasının sonucunda mahkum oluyor” dedi.

“ÇİFTE STANDARTLI BİR BİÇİMDE HAREKET YAPMAYIN”

Aydemir, Salman’ın yargılandığı dava sürecini anımsatırken, “Sizler, işinize gelince, hukuk ve yargı süreci devam ederken size göre, sizin istediğinize göre, hoşunuza gidecek bir şekilde karar verirse ‘Bağımsız bir yargı ve mahkeme’ diyorsunuz, ama hoşunuza gitmediği zaman ‘Adalet tecelli etmedi’. Çünkü niye? ‘Mahkemeler bağımsız değil’ diyorsunuz. İkili standartlı bir halde hareket yapmayın” diye konuştu.

“HAYIR, CEZA ALMADI, YARGILMASI DEVAM EDİYOR, 3 UZMAN RAPORUNDA DA SUÇSUZLUĞU BELİRTİLDİ”

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal da Aydemir’in konuşmasında Salman’ın ceza aldığını ve mahkum olduğunu söylemesi üzerine, “Hayır, Yalova Belediye Başkanı ceza almadı, ceza almadı, yargılaması devam ediyor, üç bilirkişi raporunda da suçsuzluğu belirtildi” karşılığını verdi.

“SUÇLUYU, YOLSUZLUĞU SAVUNAN NAMERT OĞLU NAMETTİR”

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Aydemir’in konuşmasında sataşma olduğunu söyledi. Altay, sataşmaya CHP Kümesi ismine Burhanettin Bulut’un cevap vereceğini belirtti. Bulut, şöyle konuştu.

“Genel alışkanlıkları, suç olmadan suçlu ilan etmek; artık AKP’nin genel ahlakı olmuş durumda. Ben de buradan şunu söylüyorum; hatalıyı, yolsuzluğu savunan namert oğlu namerttir; bir. İki; ‘Yalova’ diyorsunuz. ya Yalova’nın mahkemesi devam ediyor, 2,5 yıldır da belediye başkanlığı görevinden alınmış durumda. Üç bilirkişi raporu açıklandı ve hala mahkeme onu görevine iade etmiyor. Peki, hani ‘Namert oğlu namerttir’ diyoruz ya AKP Şanlıurfa ve Hilal Belediye Başkanları, Ocak 2022’de rüşvet ve ihaleye fesat karıştırmaktan kesin mahpus cezası aldı mı, almadı mı? Mahkeme kararı. Dönelim; mahkeme bu belediye liderlerinin misyondan alınması için İçişleri Bakanlığı’na yazı yazdı mı, yazmadı mı? Dönelim; yine aynı belediye başkanları, onları görevden alması gereken Soylu’yla gidip İçişleri Bakanlığı’nın odasında fotoğraf çektirdi mi, çektirmedi mi? Siz diyorsunuz ki ‘Yalova’da belediye lideri kabahat işledi’. Mahkeme kararı yok, burada fotoğrafı olan iki belediye lideri, sadece ve yalnızca AKP’li olduğu için sorumsuzluk var. Onlara hiçbir ceza işlemiyor, üzerine ittifak gibi, İçişleri Bakanlığı’nda, devlet kurumunda Bakan’la fotoğraf çekilebiliyor.”

“DÜZELTME TALEP EDİYORUM”

Engin Altay da Uğur Aydemir’in Vefa Salman hakkındaki “ceza aldı, mahkum oldu” kelamlarına, “Parlamento tartışma yeridir, iftira atma yeri değildir. Sayın Uğur Aydemir’in biraz önce kürsüde yaptığı konuşmada Yalova Belediye Başkanı’mız olarak ‘Yargılandı, ceza aldı’ ifadesini düzeltmesini talep ediyorum, çünkü böyle bir şey yok” dedi.

“CEZASI KESİNLEŞMEMİŞTİR”

Aydemir, Altay’ın düzeltme talebi üzerine söz alarak, “Yalova Belediye Başkanı’yla alakalı cürüm duyurusunda bulunulmuş, mahkeme devam ederken ben, ‘Ceza almıştır’ dedim. İddianame hazırlanmıştır, cezası kesinleşmemiştir, süreci devam etmektedir” açıklamasını yaptı.

HDP’nin önerisi, görüşmelerin akabinde AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort